Saab förändrade mitt liv – berättelsen om Luna

Vår gästbloggare Jake från USA berättar om hans Saab vid namn Luna och hur den kom i hans ägo. Han berättar även om alla modifieringar och styling som utförts på den.

Saab förändrade mitt liv! Varumärket, människorna, och såklart bilarna. Allt av det! Det hela började i sjunde klass, när jag började få intresse för bilar och ärvde min fars kärlek för dem.

Ibland har ”the underdogs” rätt

Vi ägde aldrig en Saab, men jag kom på mig själv kolla mer och mer på Saabs hemsida. Jag älskade de tajta, klassiska proportionerliga linjerna och den isblocksinspirerade looken hos 9-3:an, och ergonomin och designen hos 9-5:an. All denna organiska skönhet som man hittar i detaljer i till exempel spegellocken och spolmunstyckena till vindrutan. Att detta en gång i tiden uppstartsföretag, kunde trotsa oddsen i årtionden för att stärka marknaden med unika bilar, designade utan några som helst kompromisser vad gäller säkerhet, prestanda, ekonomi eller ergonomi, var för mig ett bevis på att form som följer funktion fortfarande kunde uppnås i ett vackert resultat. Och att ibland, så har ”the underdogs” rätt.

Min passion för Saab växte

Denna besatthet för Saab bara växte. När jag gick på gymnasiet kollade jag regelbundet igenom forum och annonser för att se vad det fanns för Saabbilar i närheten (för att försöka övertyga mina föräldrar att köpa en, utan någon lycka). Jag minns fortfarande min pilgrimsfärd till den lokala Saabåterförsäljaren bara för att få en glimt av nya 9-5 och 9-4X. Jag kommer också ihåg när jag såg den nya 9-5:an för första gången på New York Auto Show, där jag pratade med vänliga Saabrepresentanter som delade min passion för märket (de var väldigt trevliga när de pratade med en gymnasiegrabb som jag). Jag var helt förälskad i den nya 9-5:an och spenderade cirka en halvtimme med att blockera andra människors vy av bilen så att jag kunde stirra mig kär på vad jag fortfarande anser vara den finaste designen på en bil som finns, på åtminstone de senaste två årtiondena.

Drömmer om Saab

Jag skulle fortsätta gå och drömma om att äga en Saab och följde Saabs företagshistoria dagligen med ett stort intresse under de senare åren. Jag slår vad om att jag upp till denna dag fortfarande kan recitera nyanserna i deras företagshistoria nästan exakt. Jag visste att de goda människorna i Trollhättan slogs för något som var större än de själva, de kämpade för att hålla ett av de mest ikoniska, individualistiska och passionerade varumärkena av all tid, vid liv; och de gjorde detta genom att leverera revolutionerande och kompromisslös teknologi. Jag vet att till den sista dagen så jobbade Saab med teknologi som skulle ha revolutionerat marknaden – t.ex. IQon-systemet, PhoeniX och ePower-koncepten, samt e-AAM eAWD-systemet – vilka alla representerade lösningar som endast skulle komma in i marknaden hos andra biltillverkare ett halvt årtionde senare. Berättelsen om Saab är sannerligen en om inspiration, intelligens, uthållighet och passion.

”Luna” kommer in i bilden

Trots att mina föräldrar såg den bittra verkligheten av att om jag skulle äga en Saab (eller någon annan bil för den delen) så skulle mitt bankkonto tömmas och lämna mig till att bli en sann fattig student. Jag var ihärdig och tillslut gav de sig, och under det andra året på collage så tog jag det första flyget jag kunde hitta till Virginia, där jag skulle köpa mig en 1 av 5 2007 9-5 2.3T SportCombi med manuell växellåda i Nocturne Blue Metallic, passande nog kallad ”Luna” av den tidigare ägaren. Fram till denna stund så hade jag sammanlagt kört bil med manuell växellåda på totalt 8 km, men jag var fast besluten av att klara mig från Virginia hem till Connecticut samma dag, och jag lyckades, med bara ett enda motorstopp längs vägen. Jag kommer ihåg den dagen, den 25 juli 2017, som om det var igår. Det var kulmen av sju års väntan och ett enormt sparande. Jag var nu en Saabägare och jag var överlycklig!

Luna skulle bli min kompanion på långa roadtrips, min kompis som hjälpte mig flytta flera gånger, min vän som lugnade ner mig efter jobbiga dagar, min adrenalinmaskin vars andra växel alltid får mig att le, en bil för mig som mekaniker att sätta tänderna i, och en katalysator för min passion. Trots att jag nästan blev ståendes flera gånger med bilen – den mest minnesvärde gången var när jag var i New Hampshire-skogen och då kopplingsskruven på transmissionssidan lossnade hela vägen – så övergav aldrig bilen mig helt. Den visste hur den skulle fortsätta rulla på. Jag träffade också många livslånga vänner genom Saabcommunityt, som hjälpte mig att känna mig mer hemmastadd i min nya stad Washington DC, och som generellt är några av de mest speciella och vänliga själar jag har haft glädjen av att träffa i mitt liv.

Nu till själva bilen: ”Luna” behandlas som en familjemedlem, och jag snålar inget när det kommer till bilen (även om det betyder att jag måste leva mer sparsamt för ett tag än vad jag önskar). Mitt mål är att uppnå en fabriksny bil, genom att använda så många OEM- eller fabriksgodkända delar som möjligt. Då jag har en lång väg att gå innan jag når mitt mål, så har bilen sett signifikant framgång mot det målet, och mängden av reperationer och förebyggande underhåll som jag har gjort på den skulle få ditt huvud att snurra. Min lista av uppgraderingar och underhållsdelar stäcker sig över 120 poster på två och ett halvt år!

Modifieringarna

Interiört

 • Aero two-tone bucket seats (jag fick dessa gratis från en annan entusiast i Tennessee)
 • Genuine Hirsch pedalset
 • OEM NOS träeffekt mittkonsoltrim (till min vetskap, den sista helt nya delen kvar i USA)
 • 2008-2009 9-5-ventilationsvred för klimatanläggningen, eftermonterade för att passa min 2007 9-5
 • Griffin Edition shift boot
 • Europeiska Aero-instegslister
 • Läderomslutna dörrstängare och Hirsch sätesreglage
 • NOS förvaringsdelare med nät i bakluckan, och förvaringsnät på golvet i bakluckan
 • Sony XAV-AX100 CarPlay huvudenhet

Exteriört

 • Vinylomslutna främre strålkastare och grill
 • Klingonhjul från en 2001 9-5 Aero
 • Hirsch replica spoiler
 • Uppsjö av klistermärken, inkluderande en “Made in Trollhättan by Trolls”-klistermärke på bakre sidorutan på förarsidan, samma ställe som där de satt på Saabs rallybilar
 • OEM Saab NOS skidställsfästen
 • Äkta Hirsch-emblem och borttagning av 2.3T-emblemet

Mekaniskt

 • Äkta Hirsch downpipe & dual exhaust (en av bara två stycken som jag vet om finns i hela USA)
 • Öppet luftintag
 • GFB dumpventil
 • Maptun XT-Series intercooler
 • Powerflex torque stångbussningar
 • Polyurethane subframe bussningar
 • Bilstein B6 bakre suspension med Aerofjädrar
 • Upphöjda växlingskopplingsbussningar
 • Do88 silikon kylarvätskelinjer
 • Taliaferro uppklädnadsdelar för motorblock, inklusive oljelock, T7-ventilkåpa och rostfria DIC-skruvar
 • Maptun-fjäderben

Kommer framöver

 • Uppåtriktade främre Bilstein- eller Koni-fjäderben med Aero-fjädrar
 • Turbo X-hjul
 • Maptunratt
 • 315mm Brembo bromsuppgradering
 • Maskinerad B234-kolvinstallation
 • T5-kamaxlar
 • Quaife limited-slip differential

Så, det är berättelsen om min bil ”Luna” och min resa med varumärket Saab. Jag är tacksam för alla de livsförändrande och minnesvärda upplevelser som min Saab har gett mig, och jag är tacksam för att jag kan behålla bilen så den kan ge mig ännu fler upplevelser och minnen. Jag ser endast en ljus framtid för bilen, och med endast 29 000 rullade mil är den knappt inkörd!

Blå Saab 9-5 på parkering

Foto: Bilägaren

Blå Saab 9-5 på väg med löv och skog bredvid

Foto: Bilägaren

Saab Aero-instegslist

Foto: Bilägaren

Made in Trollhättan by Trolls

Foto: Bilägaren

Saab 9-5 på en smal landsväg

Foto: NixNixMedia

Glänsande Saab 9-5 vid skogen

Foto: NixNixMedia

Saab 9-5 sedd framifrån på landsväg

Foto: NixNixMedia

Håll koll på bilen med MySaabCar Online

Om det är något du behöver åtgärda med din bil, så har vi ett stort kontaktnät med verkstäder där du kan serva din bil. Du kan enkelt boka service direkt på vår hemsida. Vi har också tagit fram tjänsten MySaabCar Online där kan du föra underhållslogg över alla händelser på din bil. Du skapar ett konto i MySaabCar Online genom att klicka på knappen nedan.