Hur man samlar 47 Saabbilar på en bild och mer än dubblerar antalet två år senare

Vår gästbloggare Henrik Zaar från Svenska Saabklubben berättar sin historia om hur han lyckades samla oerhört många Saab 9-5 på en och samma bild under en dag 2017 och 2019.

Strax innan Saabfestivalen 2017 fick jag en tokig idé att försöka samla så många nya Saab 9-5 som möjligt på en och samma bild. Bakgrunden till detta är att under presentationsdagarna för Saab 9-5 NG år 2010 så stod ett 30-tal Saabbilar uppställda på Trollhättan-Vänersborgs flygplats och väntade på de ankommande gästerna som kom in med flyg.

Ett spännande flyguppdrag 2010

Jag jobbade då som flygtekniker på dåvarande Malmö Aviation och våren 2010 fick förfrågan om jag ville åka på ett charteruppdrag som innefattade ett stort antal flygningar i juni och juli månad inom Europa och alla dessa skulle sluta i Trollhättan. Det var ju inte speciellt svårt att räkna ut att det var Saab Automobile som lagt ut uppdraget, men det fanns ingen mer information att få just då. Sommaren kom och uppdraget startade, första flygningen för min del gick Malmö – Rotterdam –Trollhättan. Wow! säger jag bara när vi gjorde första inflygningen mot Trollhättan. Synen som mötte oss på marken var fantastisk – ett 30-tal Saabbilar snyggt uppställda i en halvcirkelformation för att hämta våra passagerare nedanför flygplanstrappan.

Veckan fortsatte med en flygning in på förmiddagen med förväntansfulla deltagare, och på eftermiddagen en flygning ut med deltagare som kommit dagen innan. Den synen med alla Saabbilarna 2010 är något jag alltid velat se igen och framför allt ta bättre bilder på. 2010 så fanns ju inte heller alla färger representerade på bilarna, utan de var i neutrala grått, silver och svart. Tankarna snurrade om hur jag skulle kunna genomföra att samla Saabbilar på samma sätt på flygplatsen för att fotografera dem. Kunde jag ens få ett tillstånd att göra det?

Saabbilar uppradade på flygfält

Foto: Henrik Zaar.

Saab 9-5 på flygfält

Foto: Henrik Zaar.

Fotografering på Trollhättans flygplats 2017

Jag kollade upp lite snabbt ifall det skulle gå, men de första svaren gav ett nej. Så jag gjorde upp en annan plan – att låna personalparkeringen på NEVS, eller i värsta fall ockupera huvudentrén hos dem. Dagen innan festivalen började var jag på plats hos NEVS och pratade med vakterna och fick klartecken från dem, så länge vi inte blockade hela ingången.

Jag förberedde ett event på Facebook för detta till den svenska Saab NG 9-5-gruppen, men bestämde mig för att vänta innan jag skickade ut det. Tanken hade slagit mig att om jag först pratar direkt med personalen på plats på flygplatsen så blir det mycket lättare att få kontakt med dem och svar på frågeställningar. Sagt och gjort så åkte jag den sista kilometern från NEVS till flygplatsen och träffade rampchefen som genast nappade på idéen, bara för att den var så galen och dessutom så fungerade det rent tidsmässigt mellan avgångar och ankomster. Jag passade också på att be min vän Nichlas Strandberg att packa sin fotoväska och ta sig till Trollhättan för en ”once in a lifetime”-fotografering.

På torsdag eftermiddag skickade jag ut ett meddelande till Saab NG 9-5-ägarna i den svenska Facebookgruppen om att det skulle bli möjlighet till ett fotoevent på flygplatsen. Det gick också ut en kortfattad notis på hemsidan för Saab NG 9-5 kombi. Jag tog tillfället i akt att prata med de internationella gäster jag kunde hitta med Saab NG 9-5-bilar och bjöd självklart in dem till eventet.

Väderprognosen sa dessvärre 11 grader varmt med åska och regn, men de i Facebookgruppen började svara succesivt att de skulle dyka upp. På torsdagsnatten hade ca 20 ägare redan sagt att de kommer.

På fredagen och dagen till ära kollade jag vädret för eftermiddagen – inte direkt upplyftande med 14 grader och ösregn. Men prognosen blev bättre och bättre under dagen och det rullade dessutom in fler och fler bilar som ville vara med.

Eftermiddagen kom och runt 16-tiden kör jag och Nichlas våra Saab NG 9-5:or ut till flygplatsen. Vi möttes naturligtvis av dagens första regnskur och humöret sjönk, men efter en kopp kaffe och lite prat med personalen på flygplatsen var det dags att gå ut och möta upp bilarna. Då höll solen på att spricka upp bland molntäcket och lika fort gick humöret upp igen när vi såg alla bilar som kommit. På parkeringsplatsen utanför så vi ett 40-tal bilar och det verkade finnas minst en av varje färg.

Vi höll en genomgång av vad som skulle ske och hur bilarna skulle ställas upp på flygplatsen och vilka regler som gällde, då vi befann oss på en aktiv flygplats. Karavanen rullade in genom grindarna och ställdes upp. Flygplatspersonalen hade även rullat fram en bil med korglift på så vi skulle kunna ta bra bilder från ett högre perspektiv, vilket var mycket uppskattat eftersom man inte får flyga med drönare på flygplatser. Bilder togs på alla bilar och alla deltagare, sen var det fritt fram för alla att fotografera själva, prata och beundra varandras bilar.

Resultatet blev som ni kan se helt enastående med totalt 47 stycken fordon, varav fyra stycken sportkombi och även en specialbyggd sportkombi baserat på en sedan. Av dessa bilar var det två som inte hade en lack som erbjöds på NG 9-5 när dessa såldes – dessa var ”318 Sky Blue Pearl” som kom på modellår 2012 samt ”330 Ice Pearl White” som kunde fås på 9-4X.

Man fotograferar Saabbilar

Foto: Nichlas Strandberg.

Saab NG 9-5 på flygfält

Foto: Nichlas Strandberg.

Favorit i repris 2019

Efter succén med fotograferingen på Trollhättans flygplats 2017 kom det väldigt många frågor om det skulle bli samma event innan Saabfestivalen 2019. Själv tyckte jag att 47 fordon då under 2017 fick räcka, men ju mer tiden gick desto fler var det som hörde av sig och frågade just samma sak. Så under vintern 2018 började jag ta kontakt med ett antal olika personer för att stämma av läget var man i så fall skulle kunna vara. Intresset var dock svalt från de flesta så projektet fick ligga på is till april 2019 då jag tog kontakt med flygplatsen igen. Men tyvärr hade det införts nya regler som gjorde att events som dessa behövde säkerhetsprövas, vilket skulle innebära en hel del administrativa åtgärder och kostnader som blev ett hinder för mig som privatperson.

Men med hjälp av vännen Michel Annink lyckades vi få tag i rätt personer på NEVS och fick tillåtelse att nyttja deras personalparkering för fotograferingen. Ca sju dagar före eventet publicerades information på Facebook och på hemsidan för Saab NG 9-5 kombi att det skulle bli ett event med fotografering en viss dag och viss tid, men ingen mer information avslöjades för gästerna. Intresset blev stort och när det var två dagar kvar lutade det mot att ca 60 stycken bilar skulle dyka upp. Det passade bra utifrån min planering för hur fordonen skulle ställas upp och hur bilden skulle tas.

Fredagen den 7 juni 2019 var det dags vädret såg ut att bli bra just denna dag. På eftermiddagen samlades jag, Nichlas Strandberg och Michel Annink och rullade iväg i god tid inför eventet, trodde vi. Väl på parkeringen möts vi av ett myller av Saab NG 9-5 i både sedan- och kombiutförande, samt några 9-4X. Det stod redan då ca 40-50 bilar och väntade. Det var helt fantastiskt att se alla bilar rulla in! Min tanke var att det här kommer bli större än väntat, men hur stort förstod jag inte förens klockan närmade sig fyra på eftermiddagen och de flesta bilarna hade samlats. Jag fick snabbt revidera min plan för hur bilarna skulle placeras för bästa möjliga foto. Tanken med en halvmåne som jag först hade, gick inte att genomföra längre.

Efter närmare 60 intensiva minuter av parkering och placering av bilar, tätt mellan varje bil till ägarnas skräck – mellan fronten och bakomvarande bil var det endast 5 cm mellanrum och inte mer än 50-55 cm på sidorna mellan bilarna – hade vi lyckats få till alla bilar i en granbarrsformation. Nu var det dags att fotografera och räkna alla bilar.

Resultatet blev smått otroliga 113 bilar. På platsen fanns 8 st Saab 9-4X, 8 st Saab NG 9-5 kombi, 96 st Saab NG 9-5 sedan, samt en bil som började som Saab NG 9-5 sedan men har konverterats till en Saab NG 9-5 kombi. Omvandlat till procent av tillverkade bilar så det 0,8% av alla sedaner i NG 9-5-serien, 1,2% av alla Saab 9-4X och hela 23,5% av alla tillverkade kombis i NG 9-5-serien.

Efter detta lyckade event var min kommentar ”slå detta om ni vill och kan, för jag gör inte om det i alla fall, inte utan hjälp”. Så vad är planerna för framtiden? Blir det ett liknande event 2021? Det vore kul, men med tanke på hur stort det har blivit nu så är det svårt att hitta en plats att vara på och faktiskt genomföra detta själv. Men framtiden får utvisa hur det blir!

Saabbilar uppradade på parkering

Foto: Henrik Zaar.

Saabbilar uppradade sett ovanifrån

Foto: Niels Petersen.

Har du en intressant story om din Saab?

Vi bjuder regelbundet in gästbloggare att skriva på vår blogg. Om du har en intressant berättelse om din Saab, får du gärna höra av dig till oss, genom att skicka ett mail via denna länk. Kanske blir du vår näste gästbloggare!

Håll koll på bilen med MySaabCar Online

Om det är något du behöver åtgärda med din bil, så har vi ett stort kontaktnät med verkstäder där du kan serva din bil. Du kan enkelt boka service direkt på vår hemsida. Vi har också tagit fram tjänsten MySaabCar Online där kan du föra underhållslogg över alla händelser på din bil. Du skapar ett konto i MySaabCar Online genom att klicka på knappen nedan.