Bilvärderingsguide – Att tänka på när du säljer din bil

Vad är bra att tänka på när jag ska sälja min bil? Hur vet jag hur mycket min bil är värd? Ska jag sälja till bilhandlare eller till privatperson? Här i vår guide får du svar på dessa frågor.

Vad är bra att tänka på när jag ska sälja min bil? Hur vet jag hur mycket min bil är värd? Ska jag sälja till bilhandlare eller till privatperson? Här i vår guide får du svar på dessa frågor.

Att tänka på innan du säljer din bil

Det lönar sig att förbereda sig innan du säljer din bil. Många små åtgärder kan höja värdet på din bil. Att sälja en välvårdad bil visar att du tar hand om din bil och därmed höjs också värdet på den.

Töm bilen på alla personliga föremål

Detta första tips är väldigt uppenbart men värt att nämna. Under tiden bilen har varit i ens ägo är det lätt att man samlar på sig en hel del tillbehör och personliga saker som bara ligger där i bilen. Gå därför igenom din bil ordentligt och rensa den på alla föremål som inte tillhör bilen. Enklast är att börja i förarsätet och jobba sig vidare till passagerarsätet, till handskfacket, vidare till baksätet och slutligen backluckan. Glöm inte att kolla om du har några föremål i dörrsidorna, runt solskydden, eller lösa föremål under sätena. Saker som ska vara kvar i bilen är t.ex. varningstriangel, reservdäck, verktyg och domkraft. Dessutom måste alla resvernycklar till bilen naturligtvis följa med bilen när du säljer den.

Om du saknar reservnyckel så kan du beställa en reservnyckel hos din närmaste Service Center (öppnas i nytt fönster).

Städa bilen invändigt

När du tömt din bil på alla personliga tillhörigheter är det dags att städa bilen ordentligt invändigt. Torka rent alla ytor med rengörningsmedel anpassat för bilens insida. Sådana medel finns att köpa på alla bensinmackar. Glasrutorna torkar du enklast rent med fönsterputs anpassat för bilar och en mikrofiberduk. Finns också att köpa på mackarna. Se sedan till att dammsuga bilen noggrant. Glöm inte att dammsuga under sätena och i bakluckan. Vill du inte städa bilen själv så kan du lämna in den för invändig och utvändig rekond. Då slipper du göra jobbet själv. Det brukar oftast kosta några hundralappar att lämna in bilen för rekond.

Tvätta bilen utvändigt

När du städat din bil invändigt är det dags att tvätta den utvändigt så den är i så bra skick som möjligt inför din försäljning. Enklast är att åka till en tvätta själv-station. Det kostar oftast några hundralappar att tvätta bilen ordentligt där och du behöver inte tänka på att du skadar miljön när du tvättar din bil där, eftersom alla tvätta själv-stationer har speciella brunnar avsedda för smuts och oljor som lossnar vid biltvättning. Glöm inte att tvätta bilens hjul och att spola rent underredet på bilen. Väljer du att tvätta bilen hemma, se då till att du har ett tvättmedel som är biologiskt nedbrytbart. Självklart kan du lämna in din bil för utvändig tvätt istället, och då välja att göra både invändig och utvändig rekond av din bil så att den blir ren både ut- och invändigt. Det brukar oftast kosta några hundralappar.

Serva och besikta bilen vid behov

Ifall din bil är i behov utav service så kan det vara bra att serva den innan du säljer den. Att köpa en nyservad bil innebär att den nya ägaren inte behöver oroa sig för att serva bilen det första han/hon gör, och därmed så kan du också ta ut ett högre pris eftersom din bil är nyservad. Visst, en service kan kosta en del beroende på dess omfattning, men det priset kan du sedan ha i åtanke när du säljer din bil så att du får pengarna tillbaka.

Om din bil snart behöver besiktigas så kan det vara en smart idé att besikta din bil innan försäljning, eftersom det höjer värdet att sälja en bil som är besiktigad och godkänd. Skulle din bil inte bli godkänd vid besiktning, se då till att åtgärda felen och besikta om innan försäljningen. Att sälja en bil som inte är godkänd vid besiktning ger ingen bra magkänsla hos köparen.

Kom ihåg att om du använder Saab Original-delar och servar din bil på ett auktoriserat Saab Service Center, så säkerställer du att bilen håller ett högt värde. Dessutom får du livstidsgaranti på vissa reservdelar (öppnas i nytt fönster).

Bestäm dig om du ska sälja eventuella tillbehör

Har du vinterdäck som du ska sälja med din bil? Eller passar de till en annan bil du har eller ska köpa? Det kan vara värt att fundera över hur du vill göra med eventuella vinterdäck. Vinterdäck kan vara värda en slant, inte minst om du har separata fälgar till dem. Men de kan också vara bra att ha kvar om du planerar att köpa en ny bil snart och däcken passar till den nya bilen. Kom dock ihåg att bilens reservdäck (om sådant finns) alltid måste finnas kvar i bilen när du säljer den. Har du andra tillbehör såsom takräcke och takbox kan du fundera över om de också ska säljas med bilen eller inte.

Se över så alla papper är i sin ordning

Se till så att du har alla papper för bilen samlade på ett och samma ställe. Allra viktigast är registreringsbeviset som du har fått utfärdat utav Transportstyrelsen. Det kommer alltid i två delar (sedan 2004), i del 1 och del 2. Del 2 klassas som en värdehandling och ska aldrig förvaras i bilen, eftersom det går att skriva över bilen utan ägarens godkännande om del 2 skulle hamna i fel händer. Om du saknar någon del av ditt registreringsbevis eller om det är utdaterat, så kan du beställa ett nytt på Transportstyrelsens hemsida här (öppnas i nytt fönster).

Se också över så att de papper/kvitton du har om din bil följer med bilen när du säljer den. En väldokumenterad historik över din bils besiktningsprotokoll, servicetillfällen (ifylld servicebok), reservdelsbyten m.m. ökar din bils värde. Ett smart tips är att testa vår tjänst MySaabCar Online (öppnas i nytt fönster), där du enkelt kan samla alla dina servicetillfällen och reperationer om din Saab på ett och samma ställe digitalt.

Hur vet jag vad min bil är värd?

När du väl har förberedd din bil inför försäljning är det dags att bestämma till vilket pris du ska sälja bilen för. Det är inte alltid så lätt att veta vad ens bil är värd och många faktorer spelar in, såsom: miltal, årtal, antal ägare, hur ofta och noggrant bilen är servad, samt hur välvårdad bilen är i sin helhet.

Jämför olika tjänster online

Det enklaste sättet att få reda på vad din bil är värd är att söka på samma bilmodell som din på olika bilannonsplatser samt köp- och säljsidor online. Se till att välja samma årtal och miltal som på din bil när du söker efter din bilmodell. Testa också att söka på flera olika bilannonsplatser och bilvärderingssajter, så du får en bra bredd av resultat. Jämför sedan alla resultat och du har då ett bra riktmärke om vad din bil är värd.

Sälja privat eller till bilhandlare?

När du vet vad din bil är värd så är det dags att bestämma om du ska sälja din bil privat via någon köp- och säljsajt eller gå till en bilhandlare och sälja bilen. Både alternativen har sina för- och nackdelar, som vi listar här nedan.

Skapa en bra annons för bilen

Om du bestämmer att sälja din bil privat se då till att skapa en bra annons för din bil när du ska sälja den. En bra annons ska innehålla bra bilder på din bil både ut- och invändigt, samt en tydlig beskrivning av din bil och dess funktioner. Tag gärna flera bilder med olika vinklar på bilen utvändigt, eftersom det ger en potentiell köpare en bra helhetsbild över bilens utseende. Desto tydligare och mer informationsrik du gör din annons, desto större chans är det att du får en köpare snabbt och att du kan sälja bilen till det pris du har räknat med. Även om du väljer att sälja din bil till en bilhandlare så kan det vara bra att ha förberett lite information om bilen. Bilder behöver du dock inte tänka på då.

Att sälja privat

Den största fördelen med att sälja privat är att du kan sätta priset helt själv. Oftast får man ett högre pris när man säljer bilen privat än när man säljer till en bilhandlare. Dessutom så är det du som bestämmer vem nästa ägare till bilen ska bli.

Den största nackdelen med att sälja privat är att om du har otur så finns alltid risken att en köpare hör av sig i efterhand och undrar saker över bilen eller upplever sig vara missnöjd med köpet. Du behöver också sköta alla förberedelser själv, som vi nämnt ovan.

Att sälja till bilhandlare

Den största fördelen med att sälja till bilhandlare är att du slipper större delen av all administration och förarbete. Du behöver inte skapa annons för bilen när du ska sälja den och du behöver inte heller städa eller tvätta bilen innan. Om bilen behövs servas måste du egentligen inte heller göra det innan du säljer den till en bilhandlare, men då får du räkna med att du inte får lika mycket betalt för bilen.

Den största nackdelen med att sälja till bilhandlare är att du oftast får ett lägre pris än du förväntar dig, eftersom bilhandlaren vill göra en vinst på din bil och köper vanligtvis in bilar lite under marknadsvärde för att sedan sälja dem lite över.

Sköta betalning av bilen

När du väl ska sälja bilen, oavsett om det är privat eller via bilhandlare, är det säkrast och smidigast att sköta betalningen digitialt. Överföring till bankkonto är det absolut bästa sättet om ni har samma bank och du säljer till en privatperson, eftersom det både är säkert och överföringen sker direkt. Har ni inte samma bank så är Swish ett mycket bra alternativ. Oftast behöver köparen godkänna överföring av större belopp i sin Swish-app innan han/hon kan siwsha dig för bilen. Detta ställer köparen in i sin internetbank. Se till att pengarna kommit in på ditt konto innan du lämnar över nycklar och skriver på ägarbytet. Säljer du till en bilhandlare så brukar de oftast alltid betala via banköverföring. Det sista alternativet är såklart kontanter. Om ni kommer överens om att sälja/köpa kontant se då till att alla sedlar är äkta, innan du lämnar över nycklar och skriver på ägarbytet.

Göra ägarbyte och lämna över nycklar

När allt är i sin ordning med betalning är det dags för det sista steget, nämligen göra ägarbytet och lämna över nycklar.

Det är del 2 av registreringsbeviset som ni båda ska fylla i och skriva under samt skicka in till Transportstyrelsen. Det går också bra att göra ägarbytet digitalt på transportstyrelsen.se eller via deras app. Du kan läsa mer om hur ägarbytet går till på Transportstyrelsens hemsida (öppnas i nytt fönster).

Glöm inte att be den nya ägaren registrera sin bil i MySaabCar Online (öppnas i nytt fönster) eller ladda ner appen MySaabCar (öppnas i nytt fönster).

Bilvärderingsguide infographic

Ladda ner guiden i högupplöst format här (öppnas i nytt fönster).

Vi har ett stort kontaktnät

Om det är något du behöver åtgärda med din bil, så har vi ett stort kontaktnät med verkstäder där du kan serva din bil. Och vill du ha allt om din bil på ett och samma ställe, så har vi tagit fram tjänsten MySaabCar Online. Där kan du föra underhållslogg på alla händelser över din bil, samt snabbt och enkelt boka service och se information om din bil. Enkelt och smidigt!

 

 
[ratemypost]