Bilservice – det här är vad som servas på din bil

Varför ska du göra bilservice hos en verkstad? Varför ska du ens serva din bil?

Visst är det smidigt att kunna lämna in sin bil och göra bilservice hos en auktoriserad verkstad och veta att allt som behövs fixas med din bil utförs av en professionell mekaniker. Men varför ska du lämna in din bil hos en verkstad? Varför ska du ens serva din bil? Här nedan listar vi varför det är viktigt att göra bilservice och fördelarna med att göra det hos en auktoriserad verkstad.

Varför du ska serva din bil

Alla bilar behöver förr eller senare service. Detta eftersom en modern bil med förbränningsmotor (en bil som du tankar bensin, diesel, etanol eller naturgas med) har väldigt många rörliga delar. Allt från själva motorn och dess komponenter, till drivlina, hjul och bromsar m.m. Eftersom så många delar är sammankopplade och i rörelse på samma gång så orsakar det ett enormt slitage på en bil över tid. Vissa delar håller under hela bilens livslängd, medan andra delar har en begränsad livslängd och därmed behövs bytas ut regelbundet eller vid behov. Om vissa delar inte byts ut när de är slitna kan de orsaka stor trafikfara för både dig och dina medtrafikanter. Många komponenter i en bil behöver också olika oljor och vätskor (t.ex. motorolja eller kylvätska) och filter (t.ex. kupéfilter och luftfilter) för att fungera optimalt, samt för att ge en behaglig körupplevelse.

Genom att regelbundet göra bilservice, ser du till att alla delar på din bil fungerar som de ska och ger dig en säker och bekväm körupplevelse. Att regelbundet serva sin bil minskar också risken för större problem med din bil i framtiden, eftersom bilen då får den regelbundna service som den byggdes för när den var ny. Dessutom så har en välskött och regelbundet servad bil ett högre andrahandsvärde om du har tänkt att sälja din bil.

Guide för bilservice

Hoppa direkt till en sektion i vår guide

Varför du ska göra bilservice hos en auktoriserad verkstad

Att göra bilservice hos en auktoriserad verkstad har många fördelar: 1) din bil får den service den behöver med tanke på dess miltal, ålder och skick; 2) din bil servas utifrån tydliga serviceprotokoll utav mekaniker som är specialiserade på just din bilmodell; 3) bara bildelar som är rekommenderade för just din modell används.

Detta är de mest grundläggande anledningarna till varför man ska serva sin bil hos en auktoriserad verkstad. Sedan finns ju den självklara faktorn att du slipper lägga ner många timmar själv i garaget eller i en GDS-hall på att göra bilservice.

När man hör ordet auktoriserad verkstad kanske man tänker en väldigt stor bilåterförsäljare som tar dyra priser för ett litet jobb. Men så behöver det verkligen inte vara. Många av de verkstäder vi jobbar tillsammans med i vårt servicenätverk är mindre, lokala bilverkstäder som drivs av människor som har en genuin passion för just din bil – din Saab. De är väldigt angelägna om att ge bästa möjliga bilservice till bästa möjliga pris.

Men om du ändå önskar serva din bil själv eller skapa dig en uppfattning om vad du behöver tänka på när du utför bilservice, så har vi tagit fram en lista här nedan med vad som kan vara bra att ha i åtanke och några smarta tips.

Enkla saker du kan göra själv

Det finns en hel del enklare underhållsarbeten och kontroller du själv kan du göra på din bil utan att behöva lämna in den hos en verkstad. Här nedan har vi listat några enkla moment som du kan utföra själv.

Bromsskiva


Kontroll av bromsar

Det finns två typer av vanliga fel på färdbromssystemet, nämligen att bromsarna hänger sig eller att de skrapar/är slitna. Det är lätt att kontrollera bromsarnas grundläggande funktion. Testa att bromsa in bilen på en säker plats och lyssna ifall du hör några konstiga ljud från bromsarna.

Att bromsarna hänger sig är oftast en produkt av klimat och användande. Bromsoket är en rent mekanisk konstruktion tillverkad i metall som kommer att rosta/samla smuts/kärva med tiden. Att ta ett par minuter per hjul för att kontrollera att allt ser ut som det ska och verkar kunna röra sig som det ska, vid byte till sommar-/vinterdäck, ger dig en bra känsla av bromsokets kondition.

Lyssna också på hur det låter när du bromsar. Hör du ett skrapande eller durrande ljud är det stor risk att bromsbelägg är långt nedslitna och/eller bromsskivorna är angripna av rost. Tycker du att bilen rullar trögt exempelvis vid långsam körning och stannar tvärt utan att du bromsar är det sannolikt bromsoket som kärvar eller bromsbeläggen som rostat fast. Tänk också på att om bromsbeläggen blir så slitna att beläggytan försvinner, kommer det snabbt att skada även bromsskivan som du annars kanske inte behöver bytas.

Glöm inte att testa så att parkeringsbromsen tar. Har du nyligen bytt bromsar men det ändå skriker från bromsarna, kan du ha råkat ut för att en eller flera mindre stenar har fastnat i bromsarna. De brukar oftast lossa genom att sakta stanna in bilen och sedan backa lite, för att sedan fortsätta köra vidare.

Ett tips för att hålla bromsarna i trim är att bromsa kraftigt i relativt hög fart ett par gånger, någon gång i månaden. Det håller bromsarna i trim om de får röra lite på sig. Om du upplever att det kommer missljud från bromsarna så rekommenderar vi att du besöker en auktoriserad verkstad för att åtgärda detta.

Hjulbyte på Saab


Kontroll av hjul

Är bilens däck i gott skick för säsongen? Testa att mäta mönsterdjupet på dina däck. Det går att göra med ett mynt. På sommardäck ska mönsterdjupet vara minst 1,6 mm i däckets huvudmönster, men helst 3,0 mm för att kunna ge god friktion vid fuktigt vägunderlag. På vinterdäck ska mönsterdjupet vara minst 3,0 mm. Hur gamla däcken är spelar ingen roll, utan det är dess funktionsduglighet som räknas. Du kan läsa mer om mönsterdjup och sommar-/vinterdäck på Transportstyrelsens hemsida.

När du ändå kontrollerar däcken, kan det vara bra att se till så att lufttrycket är korrekt i däcken. Du kan fylla på luft i bilens däck vid närmaste tankstation. Vilket tryck det ska vara i dina däck står i din bils instruktionsbok men även som dekal i bilen, ofta lokaliserad på B-stolen eller i handskfacket. Om man har ett däck som inte är av originaldimension, finns det alltid ett för däcket rekommenderat tryck att läsa av på däcksidan.

Glöm inte att kontrollera ditt reservhjul också så att det är i bra skick och har korrekt lufttryck. Om du inte har reservhjul utan endast en däckreparationssats så kontrollera bäst före-datumet på det.

Om man är osäker, så är ett normalt lufttryck ofta mellan 2,5-3,0 bar. En vanlig föreställning är att ett för högt däcktryck ger ökat slitage på däckets mittenparti. Detta är felaktigt på moderna radialdäck då de är uppbyggda att fördela trycket på ett sätt som de gamla diagonaldäcken inte gjorde. Den enda nackdelen är egentligen att man får något försämrad komfort i form utav höjd ljudnivå. Däremot är ett för lågt däcktryck i ett radialdäck tillsammans med hög hastighet något som leder till ökat däckslitage, eftersom däcket då inte kan hålla formen, utan slungas ut i mitten och slits således mer där. Även temperaturen i däcket blir då fel och leder till att skapa ett ökat slitage och skador. Tänk också på att kontrollera/fylla däcket i dess arbetstemperatur. 1,0 bar i -10 C är inte samma som 1,0 bar i +10 C.

Passa även på att se över bilens fälgar. Har de några sprickor eller hack i sig? Ifall de har fått sprickor kan de vara trafikfarliga och då bör du lämna in dem hos en däckverkstad för att laga dem. Ifall fälgarna har fått många kantstötningar och har många hack eller repor på sig kan din bils hjulinställning behövas justeras. Det gör du också hos en däckverkstad, eller hos en auktoriserad serviceverkstad.

Strålkastare på Saab


Kontroll av strålkastare

Fungerar din bils strålkastare som dem ska? Parkera bilen på ett säkert ställe och testa alla lampor. Är det några lampor som inte lyser eller som glappar? De flesta lampor är enkla att byta själv och hur du går tillväga och vilken sorts lampa du ska byta till står i din bils instruktionsbok. Glöm inte att testa bromsljus, blinkers och backljus samt lamporna ovanför registreringsskylten. För att testa bromsljus och backljus kan du ta hjälp av en vän eller backa upp bilen mot ett fönster och testa. Ifall någon strålkastare behövs justeras (alltså att ljusbilden inte är korrekt) behöver du lämna in bilen hos en auktoriserad verkstad för att åtgärda detta.

Torkarblad


Kontroll av torkarblad och spolare

Fungerar din bils spolare och är torkarbladen funktionsdugliga? Torkarblad håller ofta väldigt länge, men för varje användning så minskar också deras torkningsförmåga. Det leder till att deras funktion gradvis blir sämre utan att man tänker på det. Se därför till att byta vindrutetorkare minst en gång per år för att vara på den säkra sidan. Om din vindruta har många stenskott eller sprickor kan det vara bra att byta ut vindrutan också för att få bästa möjliga sikt. Tänk på att en spricka i bilens vindruta som går genom synfältet när du kör ger dig icke-godkänt på en besiktning. Glöm inte heller att fylla på spolarvätska när du ser över spolarmunstycken. Behöver du besika din bil kan du exempelvis göra det hos Besikta.

Motorolja


Kontroll av motorolja

Bilens motorolja är som människans blod. Utan den fungerar inte bilen alls och skär ihop. Därför är det väldigt viktigt att din bil har tillräckligt med olja. Du kontrollerar oljan genom att öppna motorhuven och leta efter oljestickan. Enklast att kontrollera oljan är att göra det innan du startar och åker iväg med din bil. Nivån av olja ska vara mitt emellan de två strecken på oljestickan. Är det under behöver du fylla på med motorolja. Överfyll aldrig med motorolja. För att veta vad för sorts motorolja just din bil behöver så kollar du i din bils instruktionsbok. Du kan köpa motorolja på din närmaste mack.

Motorolja ska alltid följa biltillverkarens rekommendation. Viskositetstalet som står på förpackningen är ett värde på oljans förmåga att behålla bärighet i oljefilmen. Exempelvis 10w40. Första talet talar om hur bra oljan är på att smörja vid kyla/kall motor. Andra talet talar om hur varm oljan kan bli innan den blir för varm och därmed för tunn för att kunna hålla oljefilmen intakt. En vanlig Skandinavisk motorolja brukar vara 0w30 eller 5w40. Siffrorna har inget med grader att göra, utan är enligt en tabell.

Termometer


Kontroll av kylvätska

Bilens kylvätska fyller en väldigt viktig funktion. Den ser till att bilens motor kyler korrekt och att inte några delar fryser på vintern. Du kontrollerar bilens kylvätska genom att öppna motorhuven och leta efter den genomskinliga behållaren för kylvätska. Ofta sitter den längst fram i motorrummet. Om du är osäker på var behållaren sitter eller inte hittar den, så titta i din bils instruktionsbok. Ifall du behöver fylla på med kylvätska är det viktigt att inte fylla i mer än upp till det övre strecket, annars finns det risk att behållaren spricker när motorn blir varm, eftersom vätskan expanderar vid värme. Vad för sorts kylvätska du ska använda står i din bils instruktionsbok. Är du osäker kan du besöka en auktoriserad verkstad.

Bromsar


Kontroll av bromsvätska

Bilens bromsvätska fyller också en viktig funktion i och med att den ser till att bromsarna fungerar som de ska. Behållaren för bromsvätska sitter i motorrummet och är genomskinlig. Kontrollera så att det finns vätska mellan de utmarkerade strecken på behållaren. Ifall det är lågt med bromsvätska behöver du fylla på. Vad för typ av bromsvätska du ska använda står i din bils instruktionsbok. Med jämna mellanrum behövs också bromsvätskan bytas ut helt för att säkerställa att den har god kvalité. Detta gör du enklast hos en auktoriserad serviceverkstad.

Batteri Saab


Kontroll av batteri

Startar din bil på första försöket? Om inte kan din bils batteri behövas bytas ut. Vad för batteri din bil kräver står i din bils instruktionsbok. Det är också bra att kontrollera batteriet så det inte är rost eller smuts kring batteriets poler eller runt om själva batteriet.

Saab dörrhantag


Kontroll och smörjning av lås, dörrlister och gångjärn

Gnisslar det när du öppnar eller stänger någon av bildörrarna eller bagageluckan? Då kan det vara dags att smörja gångjärnen och även passa på att smörja dörrlåsen och dörrlisterna. För gångjärnen kan du använda universalfett som finns att köpa på de flesta mackar. För dörrlåsen och dörrlisterna finns det speciellt smörjmedel för dörrlås och dörrlister att köpa på de flesta mackar. Är du osäker på detta moment kan du hitta din närmaste verkstad här.

Bilsäte med bälte


Kontroll av bilbälten

Bilbälten räddar liv! Se därför till att bilens bälten är hela och rena, samt att bälteslåset och bältesspännarfunktionen fungerar korrekt. För att testa detta så sätter du i bilens alla bälten i respektive bälteslås och ser till att de låser som de ska, sedan rycker du i vardera bilbälte för att testa att de spänner korrekt. Väldigt lätt att testa en så livsviktig funktion på din bil!

Dragkrok Saab


Kontroll av dragkrok

Är din bil utrustad med dragkrok så är det bra att se över den så att den är hel, ren och sitter fast ordentligt. Har du tillgång till släp kan du också testa så att elen fungerar som den ska. Om du inte har något skydd för din bils dragkrok så rekommenderar vi att du införskaffar ett, då det skyddar mot smuts och rost på dragkroken när den inte används. Är det något större problem med din dragkrok rekommenderar vi att du lämnar in bilen hos en auktoriserad verkstad för att undersöka den noggrannare.

Fjädring Saab


Kontroll av fjädring

Fjädrar av typen spiralfjäder som används i alla moderna bilar går ofta av efter några år, då den blir utmattad av ålder, men även utav rostangrepp. Man brukar kunna titta in i hjulhuset och med hjälp av en ficklampa se om den gått av eller ser intakt ut. Oftast går fjädern av ett varv i ovan- eller underkant. Ibland kan man också höra ett ganska högt knäppande/klonkande ljud när man kör med stora rattutslag om fjädern gått av.

Det är svårt att förutsäga om fjädern är på väg att gå av, men ser man att den är skadad eller har gått av bör man få detta åtgärdat snarast. Vägegenskaperna förändras givetvis om en eller fler fjädrar går av, men det kan även hända att delen som gått av lossnar och exempelvis punkterar ett däck, även om det är ovanligt. Du kommer däremot att få underkänt då bilen ska besiktigas. Har du problem med dina fjädrar rekommenderar vi att du uppsöker en auktoriserad verkstad.

Saab drivlina


Kontroll av vevhusventilation

Vevhusventilationens funktion är att se till att ventilera ut övertryck från vevhuset som skapas i en förbränningsmotor. Tidigare släpptes den ut i atmosfären, men har sedan decenier varit sluten och återcirkulerande för att skona miljön. Detta skapar problem i och med att det behövs slangar mellan motorns varma och kalla delar, vilket skapar kondens. Kondensen ångar bort vid regelbunden långkörning och skapar då inga problem, men om man mest kör kortare sträckor och motorn sällan är varm en längre stund kommer kondensen tillsammans med oljan att skapa en gul/vit gräddliknande sörja. Denna sörja är inte bara dålig ur ett rent smörjningsperspektiv, utan täpper också igen slangar och kanaler så att vevhusgaserna inte ventileras som tänkt. Detta leder till ökat vevhustryck och ofta oljeläckage, som i sin tur kan leda till allvarliga motorskador.

Igensatt vevhusventilation skapar också koksbildning då oljan får ogynnsamma förhållanden. Något som även det täpper igen kanaler och i värsta fall kan lossna och fastna i små trånga utrymmen, vilket kan orsaka totalt motorhaveri.

Att kontrollera vevhusventilationen gör vad den ska är lätt! Lyft på oljepåfyllningslocket och titta hur det ser ut på undersidan locket och ner i motorn. Är det en gul/vit sörja där, kan man gå vidare och ta loss någon av slangarna för återcirkulation av vevhusgaser och titta hur det ser ut inuti. Ofta kommer man långt med rengöring/byte av slangar ihop med byte av motorolja/filter. Och känner man oro inför jobbet kontaktar man en auktoriserad verkstad. Kör du mycket korta sträckor ofta, rekommenderar vi att du kontrollerar under oljepåfyllningslocket vid varje tankning.

Saab 9-3 på testbana


Glöm inte att provköra din bil

När du har gått igenom alla dessa steg ovan kan det vara bra att provköra din bil efter eventuella missljud. Stäng av fläkt och radio och lyssna ifall du upplever några konstig ljud eller beteenden från din bil. Testa att köra både sakta och fort (med hänsyn till hastighetsbegränsningen så klart), svänga, backa och bromsa. Upplever du att din bil ger ifrån sig några konstiga ljud? Eller lyser någon lampa på instrumentbrädan? I så fall kan din bil behövas lämnas in på en auktoriserad verkstad för en djupare kontroll.

Hastighetsmätare


Etanolbilar: Tanka bensin var fjärde tank

Har du en etanolbil bör du tanka bensin i den regelbundet, närmare bestämt vid var fjärde tank. Detta för att bensin har en bättre smörjande effekt än etanol och genom att tanka var fjärde bensin så förebygger du skador på bränslesystemet. Tanka ALDRIG bensin i en dieselbil.

Saab 9-3 och löv


Utvändig tvätt

Vi rekommenderar starkt att du tvättar din bil regelbundet. Framförallt under höst- och vintermånaderna då det är mycket nederbörd och salt på vägarna. Det bästa skyddet mot rostangrepp är en ordentlig tvätt med jämna mellanrum. Tänk på att använda bra rengöringsmedel i form utav avfettning och högtryckstvätt, då blir bilen ren. Vill du också ha glans tvättar du bilen med bilschampo och mikrofibersvamp, efter att du avfettat och spolat av den med högtryckstvätt. Glöm inte att även tvätta insidan av dörrar och dörröppningar, där det ofta samlas massor av smuts och andra föroreningar som exempelvis salt.

Mer utförligt arbete hos en verkstad

Ifall din bil är i behov av mer utförligt arbete, såsom byte av motorolja och oljefilter, bromsar, tändstift, eller drivrem behöver du lämna in din bil hos en auktoriserad verkstad för att få arbetet utfört enligt din biltillverkares rekommendationer. Här nedan följer en lista med arbeten på din bil som behövs göras regelbundet och är lite svårare att utföra på egen hand.

Motorolja


Byte av motorolja och oljefilter

Att byta motorolja och oljefilter går såklart att göra själv om du har kunskapen och verktygen för det. Men ibland har man inte det, eller inte tiden att utföra arbetet för den delen. Förutom oljans primära funktion – vilken är att skapa en oljefilm mellan rörliga delar i motorn, alltså smörja – har oljan också en viktig funktion i att samla upp sot och smutspartiklar och transportera dem till oljefiltret. Utan denna funktion hade dessa partiklar åkt runt och skapat ett slitage på delar så som lagerytor, oljepump, ventilmekanism, m.m., vilket kan leda till allvarliga motorskador. Att bara byta olja utan att byta filter är därför inte bra då filtret snabbt blir fullt och oljan då får svårt att cirkulera som den ska, vilket även det ger högt slitage och stora risker för motorskador.

Att byta din bils motorolja bör göras regelbundet enligt din bils serviceprotokoll för att säkerställa att bilen fungerar som den ska. Om oljan inte byts regelbundet finns risken att oljans smörj- och reningsfunktion inte fungerar som den ska och att motorn skär ihop i värsta fall.

Behöver du byta olja och oljefilter, kan du hitta din närmaste verkstad här.

Luftfilter byte Saab


Byte av luftfilter

Bilens luftfilter ser till att motorn får in tillräckligt med ren luft för att fungera. Ett igenproppat luftfilter leder därför till minskad kapacitet hos motorn och bör därför bytas. Luftfiltret ska bytas regelbundet enligt serviceprotokollet för att säkerställa att motorn fungerar optimalt. Du kan lämna in din bil hos en auktoriserad verkstad för att utföra detta arbete.

Kupéfilter Saab


Byte av kupéfilter

Bilens kupéfilter ser till att den invändiga miljön i bilen är behaglig och stänger ute farliga partiklar som virus och bakterier för passagerarna. Att byta kupéfilter bör ske regelbundet för att säkerställa ett behagligt klimat i din bils kupé. Du kan lämna in din bil hos en auktoriserad verkstad för att utföra detta arbete.

Saab avgassystem


Kontroll av avgassystem och byte av bränsle-/partikelfilter

Att din bils avgassystem fungerar korrekt är självklart väldigt viktigt för både dig, din bil och miljön. Att kontrollera så att bilens avgassystem är helt och intakt är därför viktigt. Ifall det låter högt eller konstigt från din bil när du gasar kan det vara hål i avgassystemet. Bilens bränslefilter eller partikelfilter utgör också en viktig funktion i och med att det renar en stor mängd av skadliga partiklar från att släppas ut i miljön när du kör din bil. Att byta bränslefilter eller partikelfilter bör därför ske enligt din bils serviceprotokoll.

Behöver du byta bränsle- eller partikelfilter eller kontrollera ditt avgassystem kan du hitta din närmaste verkstad här.

Ratt Saab


Kontroll av styrservons olja

Bilens styrservo underlättar styrningen i din bil. Utan servostyrning blir din bil trögstyrd i många situationer. För att styrservon ska fungera som den ska behöver den ha korrekt mängd servoolja. Kontroll och justering av servoolja är något som en auktoriserad verkstad kan hjälpa dig med.

Saab tanklock


Kontroll av bränsletank och bränsleledningar

Det är viktigt att din bils bränsletank är hel och intakt, annars finns risken att bränsle börjar läcka från din bil. Att kontrollera detta med jämna mellanrum är viktigt för att säkerställa att din bil är driftsäker. Om något behöver lagas eller bytas ut gör du det enklast hos en auktoriserad verkstad.

Saab iskörning


Kontroll av rostskydd

När du bokar en Saab 3D Original Service hos någon av våra auktoriserade verkstäder så ingår kontroll av korrosionsskydd (rostskydd) för karossen och underrede. Detta för att säkerställa att din bil är skyddad mot rostangrepp som är vanligt i de nordiska länderna.

Krockkudde


Kontroll av krockkuddar

Vid verkstadsbesök så kontrolleras bilens krockkuddar så att de ger ett fullgott skydd vid en eventuell kollision.

Saab bildelar


Kontroll och byte av diverse slitagedelar

Vissa delar i din bil är slitagedelar och behöver bytas ut med jämna mellanrum. Exempel på sådana delar är drivrem (även kallat kamrem), tändstift, bromsbelägg, bromsbackar och bromsskivor, diverse bussningar, styrleder, drivknutar och damasker, stötdämpare, samt diverse ledningar och slangar. Ifall du servar din bil enligt din bils serviceprotokoll så utförs kontroller av dessa slitagedelar och byts ut vid behov för att säkerställa att din bil är så driftsäker som möjligt. Vill du veta mer om din bils serviceprotokoll kan du kontakta din närmaste auktoriserade verkstad här.

Hastighetsmätare Saab


Återställning av serviceindikator

När du gör ett verkstadsbesök så återställer verkstaden din bils serviceindikator, så din bil inte längre påminner dig om att det är dags för service.


Här hittar du din närmaste verkstad

Behöver du serva din bil? Kanske är det dags för ett oljebyte? Eller se till att bromsarna funkar som de ska? Du vet väl att det finns färdiga serviceintervaller för din bil så att du slipper hålla koll på allt detta själv. Här nedan kan du hitta din närmaste auktoriserad verkstad och boka bilservice direkt på vår webbplats. Klicka bara på knappen nedan för att komma igång med din bokning.

 

 
[ratemypost]