Besikta bilen – det här ska du tänka på

Här nedan följer några enkla tips som du kan göra själv innan du ska besikta bilen…

Att besikta bilen är inte något man gör varje dag, inte ens varje år för vissa. Så därför kan det vara bra att ha koll på vad man bör tänka på innan man besiktar sin bil. Är det något man kan se över själv, så man inte riskerar att bli underkänd?

Här nedan följer några enkla tips som du kan göra själv innan du ska besikta bilen.

Inför din besiktningKontrollera bilens belysning

Kontrollera så att bilens belysning fungerar som den ska. Se över halvljus, helljus, positionsljus, blinkers, bromsljus och backljus. Glöm inte också att testa eventuella dimljus samt registreringsskyltens belysning. Det kan vara bra att ta hjälp av någon när du testar broms- och backljusen. Testa också så att bilens tuta fungerar.

Se över backspeglarna

Bilens backspeglar fyller en viktig funktion. Se därför till att spegelglaset är helt och inte har sprickor, samt att backspeglarna sitter fast ordentligt i bilens kaross.

Vindruta, torkare och spolarvätska

Se till att bilens vindruta inte har sprickor i synfältet. Om den har det, kan bilen bli underkänd och du behöver byta ut vindrutan mot en ny. Se också över så att bilens vindrutetorkare är i gott skick, samt att spolarvätska är påfyllt och att spolare fungerar. Att byta torkare innan besiktning kan vara en god idé.

Se över motorhuven

Kontrollera så att motorhuvens spärr är smord och att motorhuven går att öppna/stänga lätt.

Kontrollera bilens batteri

Se till att batteriet sitter fast ordentligt, och att det inte finns smuts eller rost kring batteriets poler.

Däcken måste vara i bra skick

Det är viktigt att bilens däck är i kördugligt skick. Kontrollera därför däcken så att det inte finns några synliga skador, och se till att mönsterdjupet är godkänt (minst 1,6 mm för sommardäck och minst 3,0 mm för vinterdäck). Du kan mäta mönsterdjupet med t.ex. en liten linjal. Fyll gärna upp lufttrycket i däcken till korrekt nivå. Ofta står det på förardörrens dörrkarm vad aktuellt lufttryck är för din bils däck.

Bilbälten måste fungera

Bilbälten räddar liv! Kontrollera därför dina bilbälten, så att de spänner fast ordentligt samt klickar i och klickar ur lätt. Både fram och bak.

Dörrarna ska gå att öppna och stänga

Se till att alla bildörrar går att öppna och stänga från utsidan och insidan. Om det gnisslar när dörrarna öppnas eller stängs, kan de behöva smörjas med universalfett vid gångjärnen.

Varningstriangel är ett måste

Se till så att du har en komplett varningstriangel i din bil som är i gott skick. Denna är viktig. Om du saknar en, så blir du underkänd, även om din bil är i prima skick i övrigt.

Testa handbromsens funktion

Om din bil är automatväxlad kanske du använder P-läget när bilen står still och inte handbromsen. Därför kan det vara bra att testa så att handbromsen fungerar som den ska. Detta gäller såklart även om du har en manuell växlad bil. Testa på ett säkert ställe i låg hastighet och dra några gånger i handbromsen för att se att den tar ordentligt, och att inte bromsarna ligger på när du släpper upp handbromsen.

Har du löstagbar dragkrok?

Om du har en löstagbar dragkrok till din bil, så ska du ta med den och eventuella nycklar som tillhör den, när du ska besikta bilen.

Besiktning – hur går det till?

Här följer lite praktiska tips om hur en besiktning går till.

Hur går en besiktning tillNär ska jag besikta bilen?

Personbilar upp till 3,5 ton i totalvikt ska genomgå kontrollbesiktning 14 månader efter att den senaste godkända besiktningen utfördes. Du kan besikta din personbil tidigare än 14 månader, men det är alltid det senast godkända datumet som det räknas ifrån till tiden för nästa besiktning. Du kan hitta datum för när det är dags att besikta din bil på Transportstyrelsens webbplats. Du vet väl också att om du lägger in din Saab i MySaabCar Online så skickar vi automatiskt en påminnelse till dig när det börjar bli dags att besikta din bil samt information om hur du hittar, direkt i appen.

Var kan jag besikta bilen?

Besiktning utför av besiktningsföretagen som finns i Sverige. Ofta får man erbjudanden hemskickade om att det är dags att besikta bilen. Du kan också boka tid själv hos någon av besiktningsföretagen. Tänk dock på att du själv alltid är ansvarig att se till så att din bil blir besiktad i tid.

Om du inte besiktar bilen

Om din personbil inte genomgår besiktning i tid, så får det automatiskt körförbud. Därför är det viktigt att du besiktar bilen i tid. Om din bil fått körförbud får den enbart köras kortast möjliga väg till verkstad för reparation eller till ett besiktningsföretag för kontrollbesiktning (förutsatt att bilen är påställd). Skulle din bil vara avställd, får du endast köra till närmaste besiktningsföretag.

Om bilen blir underkänd

Om din personbil har brister så att den inte blir godkänd vid en kontrollbesiktning behöver du göra en efterkontroll (förutsatt att bilen inte också fick körförbud).

Att göra efterkontroll

De brister eller fel som din bil har måste åtgärdas av antingen dig själv eller en ackrediterad verkstad. Sedan kan du göra en efterkontroll och få din personbil godkänd. Ifall du åtgärdar bristerna själv, behöver du sedan åka till ett besiktningsföretag för att göra en efterkontroll. Ifall du låter en ackrediterad verkstad åtgärda bristerna kan de genomföra efterkontrollen också. De skickar då ett intyg till Transportstyrelsen så att bilen blir godkänd. Om intyget inte kommer in i tid, får ditt fordon automatiskt körförbud. Se därför till att din verkstad är noggrann med att skicka in intyget i tid.

 

 
[ratemypost]