Drömmen om en Saab 9000 Aero Monte Carlo

Detta blogginlägg är skrivet av vår gästbloggare Johan Lööf som berättar om hans unika historia med hans minst lika unika Saab 9000 Aero Monte Carlo.

Gästbloggaren Johan Lööf berättar sin historia

Detta blogginlägg är skrivet av vår gästbloggare Johan Lööf som berättar om hans unika historia med hans minst lika unika Saab 9000 Aero Monte Carlo.

Mitt namn är Johan Lööf och jag har tidigare jobbat på Saab i Trollhättan som bilmontör och bilmekaniker. Ända sedan tonåren har jag gillat Saab och jag fick jobb på Saab direkt efter skolan. Men denna berättelse handlar dock inte om mig utan om min Saab 9000 Aero MY94.

Bilen är alltså en Saab 9000 Aero från 1994. Den beställdes av en kvinna från Luxemburg 1993 genom Saab IDS (International and Diplomat Sales). Bilen byggdes med SE-specifikationer och inte med EU-specifikationer, och fick färgen Cirrus vit. Bilen blev senare omlackerad till Saab Monte Carlo-gul, utom motorrummet, interiören och bagaget som fick fortsätta ha den vita färgen. Anledningen till omlackeringen var att kvinnan som ägde bilen hade en man som ägde en Porsche och en Ferrari som var gula. Fram till 1998 fanns bilen i Luxemburg, då den importerades till Sverige.

Men historien tar inte slut där! Nu börjar min historia med bilen. År 2000 var jag 14 år och hade köpt min första Bilsporttidning. Jag satt och läste i den och glädjes av alla de artiklar om Saabbilar som fanns med i tidningen, och jag fastnade för en bild med endast en bildtext om en unik bil – en Saab 9000 Aero som var gul! Jag blev kär direkt i bilen och tänkte att den hade varit fräck och kul att äga. Men verkligheten kom ikapp mig och studierna tog över bildrömmen.

6 år senare så började min dåvarande bil, en Saab 9000 CD från 1989, att strula så pass mycket att jag bestämde mig att leta efter en annan bil istället. Jag provade en Saab 9000 CDE med V6:a i Ambassadblå hos Saabåterförsäljaren Ana Trollhättan. Men sedan hörde en kompis bror av sig till mig och berättade att han hade hört att jag sökte efter en bil och undrade om jag var intresserad utav en Saab 9000 Aero. Först tänkte jag att den är ju garanterat röd, då nästan alla jag sett tidigare var röda, men jag sa ändå att det lät intressant. Min kompis bror hade däremot inte hämtat bilen ännu utan han skulle göra det några dagar senare. Så det gick några dagar och tillslut kom dagen då bilen äntligen skulle hämtas. Jag åkte till min kompis som visade mig Blocketannonsen på bilen som hans bror var och hämtade – en gul Saab 9000 Aero! Jag kände genast igen registreringsnumret på bilen och åkte direkt hem och letade upp den där gamla Bilsporttidningen och bläddrade till jag hittade bilden på den där gula Saab 9000 Aero för att jämföra registreringsnummer. Det matchade! På kvällen när min kompis bror hade kommit hem med bilen så var affären klar.

När bilen var ny så beställdes den med automatisk växellåda, men då mitt intresse för bankörning växt till liv så bytte jag ut växellådan mot en manuell under vintern 2008-2009. Den nya växellådan kom från en 2.0 liters turbo och var utrustad med en differentialbroms av märket Quiafe.

Under 2014 så började jag att rostlaga bilen. Mina kunskaper om rostlagning var inte så hög när jag började men ökade i takt med att jag fortsatte renovera bilen. Jag gick även all-in på detaljer på bilen, till exempel så blev både lister och dörrhandtag renoverade.

Bilen blev klar 2019 och den ställdes ut på motormässan Elmia i Jönköping i Saab Turbo Club of Swedens monter. Lite senare under året så ställde jag även ut bilen på Maptun Meet och kom på tredje plats i kategorin Best Condition. Under sommaren 2019 blev det inte så mycket åkande med bilen på grund utav diverse elfel, men jag kunde ju inte missa Saabfestivalen. Så det blev en tur dit under juni, men jag kom tyvärr försent så jag fick ingen plats för bilen i 9000-parkeringen och kunde därför tyvär inte bli bedömd av domarna. 2019 års säsong avslutades med en Saabträff i Vara som en kille vid namn Andreas Björk anordnade. Där hamnade bilen på en delad andraplats i People’s Choice-kategorin.

Bilen är inte helt färdig ännu. Det finns en del förbättringsåtgärder att ta tag i, som till exempel att plocka ur motor och växellåda för att se över dem ordentligt samt snygga till i motorrummet. Så visst finns det att göra med mina Saab 9000 Aero Monte Carlo!

Just nu håller jag på med att utföra lite karosserijobb på en Saab 9000 CS 2.3 Turbo S från 1992, som Saab Automobile AB tidigare har ägt. Men det är en historia för en annan gång!

Bildelar

Framskärm Saab 9000

Detaljbild på rost

Rostlagning av Saab

Rost på bakskärmar på Saab 9000

Laga rost bakskärm Saab 9000

Två män jobbar i garage med bildörr

Detaljbild gul Saab 9000 Aero

Renovering av Saab 9000 i garage

Gul Saab 9000 på släp

Gul Saab 9000

Dörrhandtag baksida Saab 9000

Dörrhandtag framsida Saab 9000

Saab 9000 Aero Monte Carlo

Saab 9000 Aero Monte Carlo

Få mer koll på din bil med MySaabCar Online

Med vår webbtjänst MySaabCar Online kan du enkelt dokumentera händelser med din Saab i Underhållsloggen och på så sätt hålla koll på när du senast utförde service eller arbete påp din Saab. Det är kostnadsfritt att skapa ett konto och du kommer igång genom att klicka på knappen nedan.