Renovering av 9-3 Viggen

Vår gästbloggare Jon Latham från Storbritannien berättar om sin Saab 9-3 Viggen och hur den efter många mil och år fick sig en välförtjänt renovering.

Vår gästbloggare Jon Latham berättar om hans 9-3 Viggen

Jag började jobba på Holdcroft Saab i Stroke, Storbritannien, för längesedan, mer specifikt i mars 1997, som mekaniker. Sedan avancerade jag till rollen som servicerådgivare i maj 2001, och blev senare servicechef 2005. Jag är fortfarande involverad i vårt Saab Service Center än i dag. Saab har varit en väldigt stor del av mitt liv och har gett mig några otroliga ögonblick i livet, såsom att åka till Trollhättan för att se lanseringen av nya 9-5:an i juli 2010. Det har tyvärr även varit en del tuffa stunder på grund av konkursen, både under och efter konkursen.

Jag drömmer ofta om vad som kunde ha varit, då jag nu driver en Volvoverkstad och ser transformeringen utav Volvo, som skulle ha varit Saabs transformering.

Min story är om min 9-3 Viggen av årsmodell 2000 i Lightning Blue med svart/blå interiör. Jag är den tredje ägaren och bilen har rullat över 33 000 mil.

Viggen fångade min fantasi, och som 19-årig bilentusiast under en lunch våren 1999 bestämde jag mig att jag skulle äga en sådan så småningom. Förra ägaren köpte bilen 2003 och då hade den strax över 16 000 mil på mätaren. Han ägde bilen till 2010 och hade då kört cirka 16 000 mil ytterligare med bilen, när den kom in till Holdcroft Saab för service och reperation. Jag servade bilen flera gånger innan jag själv ägde den.

Kunden kände till min kärlek för Viggen i allmänhet och hans Viggen i synnerhet, så när han uppgraderade till en 9-3 Aero TTiD, frågade han mig ifall jag ville köpa hans Viggen. Det fanns ingen tvekan i mitt svar och vi kom överens om en affär på billiga 900 pund.

Kamkedjan lät lite med ljusblå rök vid längre körning. Jag och två av min mekaniker lyfte ut motorn, plockade isär den och upptäckte att motorn överlag var i riktigt bra skick. Inget slam och fortfarande slipmärken synliga på cylindrarna. Ett vittnesbörd på att använda genuina Saab Original-delar och service utförd av Saabtekniker. Dock så hittade vi en spricka på kolv number tre.

Motorn renoverades med en ny kolv, nya kolvringar och ett nytt kamkedjeset. Samtliga Saab Original-delar.

Bilen är väldigt original. Original motor, växellåda, turbo, och endast inne på sin andra koppling efter hela 33 000 mil.

Då bilen köptes in med avsikten att återställa den och använda den som en leksak på helgerna, så behövde karossen lite kärlek efter 10 års tid och 33 000 rullade mil. Detta är delen jag inte klarade av att göra själv.

På grund utav livets åtaganden, jobb, och två små barn, blev inte Viggen min prioritet så den stod i mitt garage hemma i sju års tid.

I september 2017 flyttade vi till ett nytt hus och Viggen såg väldigt sorgsen ut, så jag tog den till jobbets lackverkstad och frågade om bilen var värd att rädda. Jag plockade isär bilen och vi alla enades om att den var värd att rädda. Därmed lämnade jag den där med uppfattningen om att verkstaden skulle jobba med den då och då, utan någon direkt stress att bli klara med den.

Min kärlek för Viggen förändrades dock aldrig och jag ville fortfarande ha den på vägarna en dag framöver. Jag har alltid sagt att jag aldrig ska sälja den!

Så, den 28:e augusti på min 40-årsdag, kommer jag hem från en födelsedagsresa till New York för att upptäcka min älskade Viggen stå på garageuppfarten skinandes som aldrig förr. Min fru hade i hemlighet tillsammans med lackverkstaden ordnat så att lackeringen skulle vara klar i samband med min 40-årsdag. Vilken underbar födelsedagspresent!

Jag är så taggad att äntligen få använda bilen. Den ser fantastisk ut! Det är bara några få åtgärder kvar på den och sedan är min plan att ha bilen på vägarna igen, våren 2020.

Saab 9-3 kaross i garage

Saab 9-3 nylackerad i garage

Saab 9-3 Viggen parkerad utomhus

Blå Saab 9-3 Viggen utanför hus

Blå Saab 9-3 Viggen parkerad vid hus

Saab 9-3 invändigt

Saab Viggen emblem

Dags att boka service? Eller vill du renovera en Saab?

Om din bil är i behov utav service, eller om du önskar renovera din Saab, kan du enkelt och smidigt boka din nästa service här. Klicka bara på knappen nedan!