Verkstad i Sölvesborg återställer Saabbilar till toppskick

Det är just en speciell bil som jag åkte hit för. En bil som tidigare har kallats för världens dyraste Saab…

Jag styr bilen söderut i vårt land och mot Sölvesborg för att träffa gänget på Mannes bil. Jag kom i kontakt med en av de som jobbar där via Facebook och vi lyckades få till ett möte med verkstaden som äter, sover och lever för Saab.

Efter mer än 5 timmars biltur svänger jag in på Löparevägen i Sölvesborg och ser bara Saabbilar längs hela gatan. Vilken syn! Såväl vardagliga trotjänare som 9-3:or och 9-5:or som sällsynta rariteter som en 9-4X visar sig finnas vid verkstaden. En Saabfantast går inte uttråkad här!

Det är just en speciell bil som jag åkte hit för. En bil som tidigare har kallats för världens dyraste Saab. En bil som gänget på Mannes bil håller på att bygga om till toppskick. Vi pratar om den enda 9-5 Turbo 6-kombin som finns kvar, med den största motorn på 2,8 liters V6 som stoltserar med sina 330 hästar tack vare sitt HIRSCH-trim – speciellt framtaget för Saab, med alla garantier kvar.

Bilen kom till verkstaden i maj 2017 och då monterades hela bilen ner till i princip ett tomt skal. Det var då det roliga började, för då blev det dags att montera in all utrustning som saknades i den. Aktivt chassi, TPMS-sensor, döda vinkel-varnare, parkeringshjälp, filbytesvarnare, avancerade strålkastare, tv-skärmar i baksätet och taklucka. Vi snackar fullutrustad supersport-Saab!

Dagen då jag träffar gänget på verkstaden så håller Oskar, som jobbar på Mannes bil, på med att koppla in Drive Sense (det aktiva chassit) på denna unika bil som hittills har rullat blyga 5 000 mil sedan den tillverkades.

När allt är monterat och klart, så ska bilen transporteras till en lokal lackeringsfirma för diverse lackarbeten och montering av HIRSCH-styling. Målet är att bilen ska se ut som om den lämnade fabriken idag med all utrustning som fanns att välja på orderlistan.

Det som gör den här bilen unik, förutom att den får en total makeover från grabbarna på Mannes bil, är att det är den enda 9-5:an med Turbo 6-motorn som finns kvar från fabrik. De andra har krockats i tester. Jag filmar och fotar intensivt samtidigt som jag lär känna de som jobbar på verkstaden och frågar allt jag kommer på om bilen.

Några veckor senare träffar jag gänget från Mannes bil igen på Elmiamässan i Jönköping och där står en av deras skönheter. En annan 9-5 kombi som de konverterat från att ha den minsta motorn och vara högerstyrd till att nu ha den största motorn och vara vänsterstyrd. Passionen för Saab är tydlig, oavsett storleken på projekt! De har kört till Elmia från Sölvesborg med bilen och den går som en dröm. Ingen transport på släp med kapell här inte, Saab är till för att köras.

Med ett så gediget gäng som verkligen brinner för Saab så blir man nyfiken på verkstadens historia. De berättar för mig att lokalerna byggdes 1982 och då såldes Saab i dem. Några år senare flyttade Bilcity in i byggnaden bredvid, och då blev det Saabverkstad av lokalen istället.

Det har med andra ord alltid funnits Saabanda i byggnaden och när de sista 9-3- och 9-5:orna rullade ut från fabriken ville Mannes bil börja extrautrusta bilarna, men det var svårt att få tag i ritningar och kopplingsscheman till bilarna då. Lösningen blev att plocka isär bilarna i molekyler för att se hur de fungerar.

Verkstaden har ett mycket gott rykte om sig och det märks, eftersom många av bilarnas ägare åker ända från Västkusten, Dalarna och Sundsvall för att serva sin Saab hos Mannes bil. När jag träffar dem håller de på med sex stycken bilar, och utanför står minst tio till som väntar på service. Nog allt lever Saab vidare!

Genom att göra regelbunden service på din bil, så ser du till att den är i driftsäkert skick och att dess värde bibehålls. Kanske är det dags för oljebyte? Eller göra en AC-kontroll till sommaren? Här kan du boka service direkt hos våra olika verkstäder, bland annat Mannes bil.