7 tips hur du förbereder din Saab inför vintern

Vintern är här i många delar av landet och det vara bra att se över din Saab så att den är redo att möta vinterns alla väglag.

Så gör du din bil redo för vintern

Vintern är här i många delar av landet och det vara bra att se över din Saab så att den är redo att möta vinterns alla väglag. Här nedan har vi satt ihop en guide om vad du behöver tänka inför vintersäsongen med din Saab.

Dubbar på vinterdäck


Se till att ha bra vinterhjul

När den första halkan eller snön kommer brukar många vara oförberedda. Kanske har man haft fullt upp på jobbet eller hemma och har missat att byta till vinterdäck, eller så har man bytt till vinterdäck men det var ju så länge sedan det var snö eller halt ute så det blir en lika stor överraskning ändå. Då är det av största vikt att ha bra vinterhjul, så att din Saab tar dig fram säkert vart du än ska.

Med vinterhjul menas kompletta vinterdäck och fälgar. Självklart kan man ha endast en uppsättning fälgar och variera däck på dem också genom att lämna in dem till en däckverkstad och be dem byta sommardäcken mot vinterdäck på dina fälgar.

Enligt Transportstyrelsen är däck som anses vara vinterdäck är särskilt framtagna för vinterväglag och har märkningen “M+S”, “M-S”, “M.S” eller “M & S”, alternativt “Mud and Snow” på däcksidan. När det kommer till vinterdäck finns det olika typer av däck. Det finns friktionsdäck, dubbdäck och året runt-däck. De sistnämnda är inte att rekommendera i skandinaviskt klimat då de inte ger fullgoda egenskaper för skandinaviskt vinterväglag. Dubbdäck är bäst lämpade för isiga vägbanor, men funkar såklart även i djup snö. Friktionsdäck blir mer och mer populära och de sliter inte upp lika mycket asfaltspartiklar från vägbanan som dubbarna på dubbdäck gör. På vissa gator i större städer är dubbdäck förbjudet på grund av detta skäl. Friktionsdäck har minst lika bra fäste på snö som dubbdäck och presterar egentligen bara sämre än dubbdäck om det är isigt väglag. Vilken typ av däck du ska ha beror alltså på vad för sorts väglag din bil oftast färdas på. Observera att du inte får ha både dubbade och odubbade däck på din bil.

Mönsterdjupet på vinterdäck måste vara minst 3,0 millimeter.

Din bil måste ha vinterdäck mellan 1 december till 31 mars om det är vinterväglag. Enligt Transportstyrelsen så råder vinterväglag “när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen.” Om du har dubbdäck så är de tillåtna från 1 oktober till den 15 april. Om du har släpvagn till din bil och använder den vintertid så måste släpvagnen också ha vinterdäck, och har din bil dubbdäck måste även släpvagnen ha dubbdäck. Du kan läsa mer om krav på vinterdäck på Transportstyrelsens hemsida här.

Vill du ha hjälp med hjulbyte eller beställa nya vinterdäck bokar du tid hos din närmaste auktoriserad verkstad här.

Gul Saab cab och solrosor i snölandskap


Kontrollera motor- och kupévärmare

Har din bil motorvärmare och/eller kupévärmare kan det vara bra att testa den innan kylan och snön kommer, så att de fungerar som de ska. Bilens motorvärmare ser till att din motor värms upp och inte startas kall, vilket är skadligt för bilens motor om det sker ofta. Bilens kupévärmare ser till att din bil är varm invändigt när du ska åka iväg, så du slipper frysa i bilen innan värmen kommer igång. På dieselbilar finns så kallade dieselvärmare som istället för att använda el från en extern källa, använder bilens dieselbränsle för att värma upp bilen.

Ifall du har problem med din bils motor- eller kupévärmare eller vill skaffa en inför vintern kan du kontakta en auktoriserad verkstad här för att boka tid.

Batteri Saab


Se över bilens batteri

Bilens batteri fyller en otroligt viktig funktion i din bil. Batteriet ser till att din bils startmotor startar igång själva förbränningsmotorn hos din bil. Och dessutom ger ström till alla lampor utanpå bilen och alla bekvämligheter inuti bilen. På vintern behöver bilens startmotor jobba extra hårt då det är svårare att starta igång en kall motor än en varm, och därför måste batteriet kunna ge tillräckligt med ström för detta. Om du mest kör korta sträckor med din bil laddas inte heller ditt batteri upp lika mycket som det görs vid långkörning. Då är det extra viktigt att du har ett bra batteri under vinterkörning. Du kan ladda upp din bils batteri genom att köra längre sträckor med din bil emellanåt. Se därför till att ditt batteri är i gott skick genom att testa om bilen är lättstartad även i kallare vädare. Kontrollera också så det inte finns smuts vid batteriets poler.

Vi har tidigare skrivit en utförlig guide om bilservice där vi går igenom fler punkter att tänka på för att ha en så driftsäker bil som möjligt. Om du vill läsa mer om detta, hittar du guiden här.

Behöver du byta ditt batteri kan du boka tid hos din närmaste auktoriserad verkstad här.

Termometer


Ha tillräckligt med kylvätska

Kylvätskan i bilen ser till så att motorn fungerar optimalt och att inte några delar i motorn fryser under vintern. Därför är det väldigt viktigt att ha tillräckligt med kylvätska i din bil. Nivån av kylvätska ska vara mellan de två strecken på behållaren. Vad för sorts kylvätska du ska använda står i din bils instruktionsbok. Överfyll aldrig med kylvätska, då vätskan expanderar vid värme och en överfull behållare kan lätt explodera, vilket leder till att all kylvätska åker ut och motorn blir överhettad.

Vi har tidigare skrivit en utförlig guide om bilservice där vi går igenom fler punkter att tänka på för att ha en så driftsäker bil som möjligt. Om du vill läsa mer om detta, hittar du guiden här.

Behöver du byta kylvätska på din bil eller boka service, kan du boka tid hos din närmaste auktoriserad verkstad här.

Saab kör genom vinternatten


Se över bilens lampor

Fungerar alla lampor på bilen? Ibland kan någon glödlampa gå sönder och det kanske inte alltid står så högt upp på att göra-listan att byta glödlampa. Men när vintern kommer och det blir mörkare ute är det extra viktigt att ha fullgod belysning på sin bil. Se därför över alla lampor och speciellt helljusen. Har halv- och helljusen en korrekt ljusbild? Är de för högt eller för lågt riktade?

På vinterhalvåret är det också bra med extraljus på sin bil. Det är inget krav från biltillverkaren eller Transportstyrelsen, men det gör väldigt stor skillnad om man kör mycket under den mörka delen av dygnet.

Behöver du byta glödlampa på din bil eller göra service på din bil, kan du kontakta närmaste auktoriserad verkstad här.

Torkarblad


Fyll på med spolarvätska och se över torkarblad

Under vintermånaderna när är det mycket salt och slask på vägarna går det åt mer spolarvätska än på sommaren. Se därför till att ha fullt med spolarvätska i bilen och gärna en extra dunk i bagageluckan ifall du skulle behöva fylla på mitt under körning. Att vindrutetorkarna är hela och funktionsdugliga är också viktigt eftersom dåliga torkare försämrar sikten avsevärt och kan leda till olyckor. Se till att använda spolarvätska som klarar minusgrader.

Behöver du byta vindrutetorkare eller göra någon annan service på din bil kan du boka tid hos din närmaste auktoriserad verkstad här.

Reflexväst mot svart bakgrund


Bra att ha med i bilen

Inför vintern är det bra att ha lite extra tillbehör i din bil, så både underlättar vinterkörningen och assisterar dig om olyckan eller oturen är framme.

Se till att ha en bra isskrapa och snöborste i din bil, så du kan möta frost, is och snö på bästa sätt.

Det kan även vara bra att smörja dörrlås med speciell låsolja för bildörrar, samt smörja in dörrlisterna med listskydd. Vi har skrivit om denna punkt i vår guide om bilservice, som du kan läsa här.

Startkablar är bra att ha med i bilen ifall bilens batteri skulle ge upp och du behöver hjälp att starta din bil tillsammans med en snäll medtrafikant. Eller om du behöver hjälpa någon annan starta sin bil.

Snöskyffel är bra att ha med sig om du kör mycket i snöigt väglag och råkar hamna utanför spåren.

Första hjälpen är alltid bra att ha i sin bil, oavsett årstid. Se till att du har ett bra första hjälpen-kit i din bil ifall olyckan är framme.

Det är också bra att alltid ha med sig några filtar och tillräckligt med varma kläder i bilen, ifall man får motorstopp och måste vänta på exempelvis bärgningsbil.

Kör försiktigt på våra vintervägar!


Behöver du göra service på din bil?

Om du behöver hjälp med att byta till vinterhjul på din Saab eller göra annan service på din bil kan du boka service här, eller klicka på knappen nedan.

 

 
[ratemypost]